"Suomenkielen oikea sanamuoto pitää olla seitsämän. Seitsemän on varmasti kirjoitusvirhe."

Näin ajattelin vielä joitakin aikoja sitten. Olin käynyt läpi koulun, jossa kukaan ei huomauttanut minulle, että ei sitä ä:tä pidä sinne väliin laittaa, vaan suomessa käytetään e:tä. Vai olinko minä ignoorannut koko kirjoitusmuodon, koska se vain maistui niin huonolta suussa?

Mutta maistelkaapa suussanne. Kumpi maistuu paremmalta seitsemän vai seitsämän? Minun mielestäni sana seitsämän on miljoonakerta paremman makuinen kuin sana seitsemän.

Jooo...

Jooo...

Olenhan minä koko ikäni käyttänyt sanaa seitsämän ja te muut olette ladelleet kirosanaa seitsemän. Tuntuuhan se pahalta kuin yksi kaveri tulee jostain netistä ja kertoo, että te kaikki muut olette olleet väärässä. Ei sellaista sanaa kuin seitsemän pidä käyttää.

Teidän vain pitää opetella puhumaan seitsämästä eikä seitsemästä. Olen varma, että teistä jokaisesta on tuntunut pahalta ja olette jo valmiiksi miettineet, jonkun asian numeroissamme olevan väärin...

Joten nyt voitte hengäistä helpotuksesta. Totuus on kerrottu. Olette käyttäneet väärää sanamuotoa!

Seitsämän.

Voitte aloittaa harjoitukset jo tänään. Ensimmäiseksi opettelette kirjoittamaan sanan oikein. Jätätte sen typerän e:n pois ja laitatte tilalle ä:n. Tämän jälkeen varmistatte, että lausutte sanan oikein. Se-it-sä-män.

Hienoa.

Peilin edessä harjoitus onnistuu parhaiten. Näette samalla, miten numero pitää lausua. Joku taitava voisi youtubeen tehdä videon, jossa esitellään sanan oikeaa lausumisasua. Tämä helpottaisi niiden ongelmaisten siirtymistä, joille sana on iskostunut syvälle mielen syvyyteen. Myös puheterapeutilla voi käydä. Mutta kannattaa ensin varmistaa, että puheterapeutti ei kuulu vanhan käytännön kannattajiin, joka ei vielä ole omaksunut oikean kirjoitusasun kyseiselle numerolle.

 

Uskon, että selviämme tästä ongelmasta yhdessä. Vedetään yhteen hiileen ja ehkä jo huomenna te kaikki puhutte oikeaa suomea ja käytätte oikeaa sanaa: Seitsämän.

Aamen!