On pimeää.

Aamuyön tunnit kulkevat eteenpäin paikallisesti.

Jossain muualla on päivä ja elämä hehkuu, mutta täällä kaikki nukkuvat. Paitsi Internet, joka on aina hereillä.

Liikenne kulkee. Norjalainen indeksoija matelee sivuja läpi. Se tarkkailee muutoksia syystä, jonka tietevät vain botin luojat. Toisaalla vaeltaa yksi googlen monista hakuroboteista. Mutta on niin paljon muutakin.

Hakkerointia yrittelevät teinit pingauttavat viestejään palomuurin portteihin. Ne paukahtavat muuriin kuollen, mutta yrittävät samalla kurkistaa olisiko tapaa, jolla muurin yli, ali tai läpi pääsee.

Toisaalla liikkuu kiinalainen "mainostoimisto", joka kirjoittaa kommentteja pahaa aavistamattomat paikat täyteen. Nyt se kurkkaa minun blogiini ja kekkasee kehoitukseni laittaa muisto itsestään ylös. Skripti käynistyy ja kohta on jokaisessa blogikirjoituksessa viesti. Huomaan tämän ja tapan yrityksen saman tien. Kaikki kommentit katoavat bittiavaruuteen.

Blogini oli liian kova pala.

Tuhansien ihmisten hakuja pomppii netin valtavirrassa sinne tänne. Ne etsivät tietoa, kuten kaikki muutkin. Toiset löytävät, toiset eivät.

Hallitusten hakukoneet kurkkivat salaisuuksia. Jossain siellä vaeltaa troijanhevosia viestien mukana. Jossain on amatöörimäisiä viruksia, joista tietoturvatalot huutavat kovalla äänellä, jotta heidän tuotteensa myisivät.

 

Jossain tuolla pimeydessä on samanlaisia varjoja kuin minä. Ihmisiä, jotka vain tietävät, mutta eivät välitä hitustakaan. Verkko on heidän merensä, jossa voi uida ja olla välittämättä kaikesta merkittömästä. Samanlaisia ihmisiä, jotka tietävät sanojen hukkuvan mereen. Mitään mitä kirjoittaa ei oikeasti kiinnosta, ellei se sisällä sellaista tietoa, joka kihelmöi. Yksityisen ihmisen pikku näperrykset tai merkitsettömät profilit ovat vain mielikuvituksessa merkitseviä asioita; vain jos niihin on upotettu tietoa, joka kiinnostaa, ne saaavat tiedon välittäjien kuolan valumaan.

 

Internetin merellä vain tieto kiinnostaa. Tieto on kaupan. Tieto on valuuttaa ja valtaa aina kaikkialla. Internetissä vain tieto kiinnostaa. Jos joku on kiinnostunut jostain muusta kuin tiedosta, niin asia on tyhjä kuori. Tai kyseessä on pelkkä leikki, johon kannattaa suhtautua kuin pikkulapsen näpertelyyn. Pikkulapsikin voi polttaa talon, mutta siltikin olla vaaraton.

 

Tälläinen on Internet.

Tällaisia ovat aamuyön tunnit.

Tällaisia ovat ajatukset, jotka seuraavat totuutta ja tietoa.

Totuus netissä on raukkamaisen epäreilua.

Mutta elämä on raukkamaisen epäreilua.

Ja tieto on tyly ystävä.