Olen monta vuotta tehnyt leipäni itse. Aloitin aikoinani kuten varmaan moni muukin tutkimalla reseptejä lehdistä. Kesti varmaan pitkään ennen kuin tajusin monien lehtien ja reseptikirjojenkin leipäresptien olevan oikeasti roskaa. Niissä oli tyypillisiä lausahtuksi.
"Vaivaa ja alusta taikina"
Ei kerrottu kuinka pitkään pitää vaivata. Eli aloittelijalle ei mitenkään selivä, että mitä hän on tekemässä. Ehkä jossain kirjassa on mainita, että vaivaa kunnes taikina on kiinteää tai jotain.
Kiinteää?
Mitä ihmettä?
Jos haluaa saada hyvää leipää käsin vaivaamalla, niin vaivaaminen on sellainen vähintäin puolen tunnin urakka. On tiettyjä vaivaamismenetelmiä, jolla pääsee jopa kahteenkymmeneen minuuttiin. Kannattaa kuitenkin pukeutua urheiluvaatteisiin parhaita taikinan vaivausmenetelmiä käyttäessään. Ovat raskaita menetelmiä.
Jos haluat käyttää vaivaamismenetelmää leivän teossa, kuten minä teen, osta yleiskone ja anna sen vaivata. Pääset helpolla.
Leipää voi myös tehdä vaivaamatta. Tee taikina ja laita se suoraan jääkaappiin kohoamaan päiväksi tai pariksi. Tietenkin pikku vaivaus on hyväksi tässäkin.
Taikinajuuri.
Hiivaton leivän tekeminen on vaivalloista puuhaa. Olen onnistunut siinäkin tekemällä leipäjuuren, joka syntyy noin viikossa. Jos näet lehdissä ohjeita, joissa taikinajuuri tehdään päivässä, ilman hiivaa - jos ohjeessa ei ole tarkkoja ohjeita, mitä jauhoja pitää käyttää ja millä tavalla tämä oikeasti tapahtuu - laita hiivaa mukaan taikinaan, kun lisäät leipäjuuren. Voin taata, että ellet tiedä, mitä teet leipä ei kohoa. Tai kohoaa olemattomasti.

Jos pidät tiiviistä leivästä, niin OK, ei sitten mittään.

Itse valmistan leipää hyvin yksinkertaisella perusohjeella, johon laitan eri mausteita.
400 g hiivaleipäjauhetta, 500 g puolikarkeita vehjäjauheita, 25 g hiivaa, 6 dl vettä - suolaa jos siltä tuntuu ihan vähän - öljyä jos siltä tuntuu ihan vähän - niitä mausteita, joita haluaa laittaa.
Itse heitän mukaan 100 g kaurahiutaleita ja jotain siemeniä.
Yleiskone vaivaa seosta vähintäin kymmenen minuuttia - pitempääkin voi laittaa vaivaamaan pienellä teholla. HUOM! pienellä teholla, noin 1 korkeintaan.
Sitten vaikka vuorokaudeksi jääkaappiin muoviastiaan jossa on kansi. Jos taikina kohoaa jääkaapissa niin voimakkaasti, että kansi lähtee paikoiltaan, niin leivän voi tehdä toki nopeamminkin. Tarkoitus on saada aikaan maksimaallinen määrä sitkoa ja kohottaa leipä hitaasti.
Sitten vain leivo kaksi tai kolme leipää ja kohota.
Itse kohotan leipäni sähköuunissa valmiina vuokiin laitettuna. Vuokien päällä asettelen leikkuulaudan, niin että taikina pysyy kosteana. Otan leikkulaudan vuokien päältä pois ennen kuin taikina kohoaa vuoan yli ja annan leipien kohota ilman peittoa jonkin aikaa.
Paistan...
Leivinuunissa noin 150 - 200 astetta. Jos käytät sähköuunia, niin noin 225 kolme varttia, niin uskoisin leivän olevan valmista.
Noin on tärkeä huomio tässä ohjeessa.
Ja muista. desilitra on huono jauhon määrän mitta. Ohjeet, joissa puhutaan desilitroista ovat saman tien roskaohjeita. Gramma määrällä pääset paljon tarkempiin ohjeisiin, joiden lopputulos on taattua.

Itseasiassa suututtaa miten paljon roskaohjeita leivän teosta löytyy. Ohjeita, joilla oikeasti ei tee mitään. Kannattaa tutkia ammattileivän tekijöiden todellisia leivänteko-ohjeita, että pääsee perille leivän valmistamisen salaisuuksista.

Poikkeuksellinen postaus. Yritin tehdä tänään hiivatonta yhden päivän leipäjuurileipää ja totesin taas kerran ohjeen olevan roskaa. Onneksi on olemassa kuivahiiva, jota voi lisätä milloin vain ja tulos on taattu.